Generalforsamling

Fullfør generalforsamlinger
på minutter

dCompany automatiserer innkalling, fullmakter, registrering av fremmøte, stemmegivning, protokoll og signering.

Fullfør generalforsamlinger på minutter

Velg form og omfang etter behov

Har du en enkel struktur hvor det bare er snakk om å undertegne nødvendig dokumentasjon, kan du gjøre dette enkelt i løpet av minutter

Har du derimot reelle møter, kan du følge alle stegene i prosessen med å kalle inn til og gjennomføre generalforsamlingen i det tempoet du selv ønsker

dCompany understøtter alle former for generalforsamlinger:

  • Ordinær / ekstraordinær
  • Forenklet / alminnelig
  • Fysisk / elektronisk / hybrid
Fullfør generalforsamlingen ved å følge stegene i dBot
Godkjenn årsregnskapet raskt og enkelt

Alle selskaper må avholde generalforsamling minst en gang i året.

For selskaper med mange aksjonærer kan det være vesentlig arbeid med å administrere utsendelse av innkalling, utstendelse av mal for å kunne avgi fullmakt og registrering av innkomne fullmakter. For aksjonærene fremstår det også gammeldags å måtte avgi fullmakter som må skrives ut, signeres og returneres som pdf pr. e-post.

Fart OG kvalitet? Ja takk, begge deler

Beslutninger som er rapporteringspliktige kan sendes til Brønnøysundregistrene umiddelbart etter at protokollen er signert.

Oversikt over oppfølging av kaptialforhøyelse: bekreft innbetalt kapital fra revisor, send til Brønnøysundregistrene og oppdater aksjeeierboken i dCompany

Spørsmål og svar

Det er gjort en rekke endringer i reglene om generalforsamling de siste årene for å legge til rette for elektroniske generalforsamlinger og elektronisk deltakelse i fysiske generalforsamlinger.

Nedenfor følger sentrale spørsmål og svar om gjennomføring av generalforsamling med fokus på regelendringene for aksjeselskaper som ikke har spesialreguleringer i vedtektene:

Kan generalforsamlingen holdes som elektronisk møte?

Ja, generalforsamlingen kan alltid holdes som elektronisk møte. Ingen aksjonærer kan kreve å møte fysisk. Det er styret som bestemmer møteformen. En helelektronisk generalforsamling er dermed en enkel løsning både for selskap og aksjonærer. Merk at selv om det er åpnet for elektronisk møte så betyr ikke det full fleksibilitet på enhver form for elektronisk gjennomføring. Selv om møteformen for generalforsamlingen er teknologinøytral, kreves det fortsatt at generalforsamlingen gjennomføres ved et «møte», dvs. typisk samtidig deltakelse og mulighet for umiddelbar dialog. Med dCompanys modul for generalforsamlingsgjennomføring kan man enkelt administrere forberedelse og gjennomføring av en elektronisk generalforsamling og sikre at møteformen er i henhold til kravene.

Kan generalforsamlingen holdes som fysisk møte?

Ja, men en aksjonær kan kreve å delta elektronisk, hvilket innebærer at selskapet i praksis alltid må være forberedt på elektronisk generalforsamling (enten helelektronisk eller hybrid i kombinasjon med fysisk). Styret kan bare nekte slik deltakelse når det foreligger tungtveiende grunner, noe det er vanskelig å se kan begrunnes når det nå er utviklet gode tekniske systemer for gjennomføring dersom det ikke foreligger helt spesielle omstendigheter. Med dCompanys modul for generalforsamlingsgjennomføring kan man enkelt administrere forberedelse og gjennomføring av en fysisk, elektronisk eller hybrid generalforsamling.

Hvilke krav stilles til elektronisk gjennomføring av generalforsamlingen eller elektronisk deltakelse?

Det er et nytt spesifikt krav at styret skal sørge for «forsvarlig gjennomføring» av generalforsamlingen. Videre er det et krav om at styret skal «sørge for at det foreligger systemer som sikrer at lovens krav til generalforsamling er oppfylt». Systemene må sikre at «deltakelsen og stemmegivningen kan kontrolleres på en betryggende måte». Det må videre benyttes en «betryggende metode for å autentisere avsenderen». I selskaper med noe størrelse på aksjonærgruppen kan autentisering av både deltakelse og stemmegivning fort bli komplisert og det er vanskelig å se hvordan disse kravene da kan oppfylles uten å bruke en teknisk løsning for verifisering av deltakere og av stemmegivning. dCompanys løsning sikrer at styret overholder forsvarlighetskravet og autentiseringskravet ved at hver aksjonærer får en unik link for deltakelse som også sikrer kontroll av at stemmegivning kun kan skje med de aksjene aksjonæren er registrert med i aksjeboken eller har mottatt gyldig fullmakt for. dCompanys løsning legger til rette for at selskapsrepresentantene kan ha fokus på saksfremleggelse og aksjonærdialog fremfor praktisk håndtering av deltakelse og stemmer. Generalforsamlingen er en viktig arena der selskapsrepresentanter møter aksjonærene og dCompanys løsning vil bidra til at dette skjer i profesjonelle og ordnede former. Vår erfaring er at en rotete gjennomføring av generalforsamlingen også kan smitte over på opplevelsen av det materielle innholdet.

Er det endringer i kravene til innkallingen som følge av innføring av teknologinøytralt møtebegrep?

Ja, innkallingen skal opplyse om møteformen. Den skal videre opplyse om fremgangsmåten for å delta og stemme elektronisk. Med dCompanys modul for generalforsamlingsgjennomføring sikres det at innkallingen er i samsvar med lovens krav til innhold, inkludert disse endringene.

Kan man stille krav om påmelding i forkant for å delta på generalforsamlingen?

Det er ingen åpning for å kreve forhåndspåmelding i aksjeloven. Med bruk av dCompanys generalforsamlingsportal vil det ikke være nødvendig å kreve forhåndspåmelding. Du vil ha full kontroll over gjennomføringen også dersom et stort antall aksjonærer logger seg på rett i forkant av møtestart. Aksjonærers adgang til å melde deltakelse rett i forkant forsterker behovet for en teknisk løsning for håndtering av deltakelse og stemmer. En ellers godt forberedt aksjonærforsamling kan fort fremstå kaotisk dersom uventet mange aksjonærer deltar. På samme måte vil sen tildeling av fullmakt og uklar dokumentasjon kunne skape kaotiske forhold rett i forkant av start av generalforsamlingen. Ved dCompanys løsning vil aksjonærene kunne avgi elektroniske fullmakter direkte i generalforsamlingsportalen som umiddelbart registreres på riktig måte inn i fortegnelsen over møtende aksjonærer, noe som kan ta ned stressmomentet ved møtestart betydelig.

Gjelder de nye reglene om at aksjeeierregisteret 5 virkedager før generalforsamlingen er styrende for hvem som kan stemme også for aksjeselskaper?

Nei for aksjeselskaper som ikke er VPS registrert vil det fortsatt være den som er innført i aksjeeierboken på generalforsamlingstidspunktet eller alternativt har meldt og godtgjort et erverv som kan stemme. Dersom selskapets aksjeeierbok i dCompany er oppdatert, vil riktige tall være tilgjengelig direkte i dCompanys generalforsamlingsportal både for aksjonærers egen deltakelse og ved tildeling av fullmakt.

Er det krav om at fullmaktsskjema skal vedlegges innkallingen?

Nei, dette kravet gjelder bare for noterte selskaper. Det er likevel god praksis og aksjonærvennlig å legge til rette for at aksjonærer kan innlevere fullmakt til en selskapsrepresentant eller egen fullmektig. dCompanys generalforsamlingsportal legger til rette for enkel elektronisk tildeling av fullmakt med verifisering av fullmaktsgiver opp mot aksjeeierboken. Slik fullmakt kan gis i hele perioden fra innkallingen er sendt ut til generalforsamlingen starter, enten til egen valgt fullmektig eller til fullmektig tilbudt av selskapet som for eksempel styrets leder eller daglig leder. Enkel tilgjengeliggjøring av elektronisk fullmakt til aksjonærene gjennom dCompanys generalforsamlingsportal reduserer bruken av individuelle fullmakter og dermed også behovet for individuell vurdering av uensartet dokumentasjon i forkant av møtet. Møteåpner kan basere seg på den elektroniske signaturkontrollen og fokusere på tallene som presenteres i systemet og møteforberedelse.

Får de nye reglene om innsyn i aksjeeierboken betydning for gjennomføringen av generalforsamlingen?

Aksjeselskaper bør være forberedt på krav om innsyn i aksjeeierboken i forkant av generalforsamlingen. Det gjelder nye regler med en frist på tre virkedager fra innsynskravet ble mottatt for å gi innsyn. Innsynskrav kan håndteres enkelt med dCompanys aksjeeierbok.

Hva er fristen for innkalling til generalforsamling?

For aksjeselskaper som ikke er registrert i VPS gjelder det en innkallingsfrist på 1 uke. Dette betyr at innkallingen kan sendes samme ukedag som generalforsamlingen avholdes, uavhengig av om det er helligdager i perioden. Ved digital utsendelse gjennom dCompanys generalforsamlingsportal, trenger en ikke forholde seg til tidsfristen for postinnlevering den aktuelle dagen, men benytte tiden frem til midnatt – og for mottaker blir innkallingen med tilknyttet funksjonalitet umiddelbart tilgjengelig. Ved behov for kortere innkallingsfrist kreves samtykke fra alle aksjeeiere med mindre generalforsamlingen avholdes etter de forenklede reglene og ingen motsetter seg dette

Hvordan håndteres aksjeeieres talerett når generalforsamlingen avholdes elektronisk?

Aksjonærer har talerett uansett møteform. Ved bruk av dCompanys generalforsamlingsportal vil aksjonærer være deltakere i et Teams møte eller Google møte eller annet digitalt møte i parallell med at de benytter dCompanys generalforsamlingsportal. De vil dermed kunne snakke inn i møtet på linje med andre deltakere på samme måte som i en fysisk generalforsamling. Taleretten er ikke begrenset til skriftlig kommunikasjon som er tilfelle for enkelte løsninger.

Har aksjonæren rett til å møte med rådgiver ved elektronisk generalforsamling?

Ja, denne retten er i behold. dCompanys generalforsamlingsportal legger til rette for at aksjonæren enkelt kan dele møtelink med egen rådgiver som dermed får tilgang til møtet, herunder talerett, på samme måte som aksjonæren.

Hva er betydningen av aksjonærfortegnelsen og hvordan skal denne utarbeides?

Det følger av aksjeloven at møteåpner før første avstemning skal opprette en oversikt over aksjeeiere som deltar i generalforsamlingen, enten selv eller ved fullmektig. Fortegnelsen skal angi hvor mange aksjer og stemmer hver av dem representerer og den skal vedlegges protokollen. Møteåpner skal sette opp fortegnelsen før første sak. Dette er dermed et sentralt dokument som skal bidra til å dokumentere at generalforsamlingen er gjennomført på riktig måte. Ved bruk av dCompanys generalforsamlingsportal vil fortegnelsen styre stemmegivningen gjennom møtet og være tilgjengelig i egnet format som vedlegg til protokollen umiddelbart etter møtet.

Hvordan skal oversikten over stemmeresultatene utarbeides og dokumenteres?

Aksjeloven krever at utfallet av avstemningene skal inntas i eller vedlegges protokollen. Dette er dermed på samme måte som aksjonærfortegnelsen et sentralt dokument som skal bidra til å dokumentere at generalforsamlingen er gjennomført på riktig måte. Ved bruk av dCompanys generalforsamlingsportal vil stemmegivningen angis automatisk under hver sak. Dersom det oppstår usikkerhet rundt underlaget for avstemningene i etterkant av generalforsamlingen, vil det gjennom dCompanys generalforsamlingsportal være tilgjengelig ytterligere underliggende dokumentasjon på grunnlaget for avstemningene.

Hvordan skal stemmer telles når det er blanke stemmer eller stemmer som ikke er avgitt?

Ved beregning av flertallskrav, normalt 50 % eller 2/3 av stemmene, er det det noe uklart i loven hvordan stemmene skal telles, men det er konsistent praksis for bare å medregne «for» og «mot» stemmer. 49 stemmer «for» og 48 stemmer «mot» vil dermed sikre flertall på 50% selv om det er 3 blanke stemmer. Alternativet ville være at blanke stemmer / stemmer som ikke er avgitt behandles på samme måte som stemmer mot, noe som gir liten mening. Det er noe mer kompliserte regler for selskaper med aksjer med ulik stemmevekt og ved valg. dCompanys generalforsamlingsportal sikrer riktig stemmetelling også ved jevne avstemninger. Resultatene blir umiddelbart klare og tilgjengelige for alle uten behov for pauser til telling eller manuell sjekking mot aksjeeierboken.

Kan det åpnes for stemmegivning i forkant av generalforsamlingen?

Det er bare adgang til å åpne for forhåndsstemmer dersom dette er vedtektsfestet. For slik stemmegivning må det videre benyttes betryggende metode for autentisering av avsenderen, tilsvarende kravet som gjelder for autentisering av aksjonærer som stemmer i generalforsamlingen.

Hvilke saker kan tas opp til behandling på generalforsamlingen?

Styret bestemmer agendaen for generalforsamlingen, likevel slik at det er enkelte lovpålagte saker som må behandles ved ordinær generalforsamling. Aksjeeiere kan også kreve saker inntatt på agendaen hvis det meldes skriftlig til styret innen syv dager før innkallingsfristen sammen med forslag til beslutning eller begrunnelse. Under generalforsamlingen kan saker utenfor agendaen ikke avgjøres med unntak for granskning eller der vedtektene foreskriver behandling. Det blir dermed viktig å trekke grensene for hva som ligger innenfor og utenfor en sak til behandling, noe som i utgangspunktet tilligger møteleder. Utgangspunktet for tolkningen er innkallingen. Ved tolkningen har det betydning at formålet med regelen er å gi aksjonærene tilstrekkelig varsel om hvilke saker som skal behandles på generalforsamlingen, slik at aksjeeierne får foranledning til å forberede seg. Det er i utgangspunktet møtelederen som må ta standpunkt til om forslag til endring i forslaget i innkallingen er innenfor samme sak, men møteleders standpunkt kan overprøves av generalforsamlingens flertall.

Kan aksjonærer fremsette alternative forslag til vedtak under saker inntatt på agendaen?

Aksjonærer kan fremme alternative forslag til saker på agendaen. Det er likevel noen begrensninger i dette utgangspunktet for eksempel som følge av at forslag til vedtektsendring skal gjengis i innkallingen. Det samme gjelder forslag om kapitalendringer etc, herunder fullmakter. Videre kan ikke generalforsamlingen beslutte høyere utbytte enn styret har foreslått eller godtar. Ved bruk av dCompanys generalforsamlingsportal kan forhåndsoppsatte enkelt avstemninger justeres for alternative forslag underveis i møtet.

Hvem bestemmer formen for alternative avstemninger?

Møtelederen bestemmer avstemningsmåten og gjennomføringen av avstemningen. Avgjørelsen kan overprøves av generalforsamlingens flertall. Ved behov vil en under generalforsamlingen i dCompanys generalforsamlingsportal kunne sette opp tilleggsavstemninger.

Hva er forskjellen på «møteåpner» og «møteleder»?

Dette er to roller som er definert i aksjeloven og har sentrale oppgaver som i ytterste konsekvens kan påvirke utfallet av generalforsamlingen. Møteåpner er foreløpig møteleder fra start av generalforsamlingen og har som oppgave å før første avstemning opprette fortegnelsen over aksjeeiere som deltar i generalforsamlingen, enten selv eller ved fullmektig. Fortegnelsen skal angi hvor mange aksjer og stemmer hver av dem representerer og den skal vedlegges protokollen. Fortegnelsen skal benyttes inntil den endres av generalforsamlingen og ved slik avstemning er møteåpners fortegnelse avgjørende for hvem som kan delta i avstemningen. Ved uenighet om hvem som har rett til å delta i generalforsamlingen kan dermed møteåpners vurdering av dette spørsmålet bli avgjørende for stemmeutfallet i materielle saker på agendaen. Møteåpner er styrets leder eller annen person som styret har utpekt, men kan i spesielle situasjoner kreves oppnevnt av tingretten. Møteleder velges av generalforsamlingen og overtar styringen av generalforsamlingen så snart vedkommende er valgt.

Nøkkelfunksjoner

Ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger

Ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger

dCompany støtter både forenklet generalforsamling og generalforsamlinger etter alminnelige regler

Digital innkalling

Digital innkalling

Send innkalling til generalforsamling direkte fra plattformen

Automatisk protokoll

Automatisk protokoll

Send ferdig utfylt protokoll fra generalforsamlingen til signering

Automatisk beregning av oppmøteandel

Automatisk beregning av oppmøteandel

Automatisk beregning basert på antall aksjer, andel av kapital og i prosent

Velg mellom norsk, engelsk eller begge

Norsk og engelsk

Norsk, engelsk eller tospråklig tabellformat

Digitale fullmakter

Digitale fullmakter

Send ut og avgi fullmakter. Automatisk registrering av representanter for aksjonærene

Registrering av inhabile personer

Registrering av inhabile personer

Registrer inhabile personer, enten for hele møtet eller pr. sak

Registrering av fremmøte

Registrering av fremmøte

Rask og effektiv registrering av fremmøtte ved avkrysning

Stemmemodul

Stemmemodul

Registrer enkelt hvem som stemte hva

Fleksibel, digital signering

Fleksibel, digital signering

Send generalforsamlingsprotokollen til undertegning med norsk eller svensk BankID, e-post eller håndsignatur

Integrert med Brønnøysundregistrene

Integrert med Brønnøysundregistrene

Beslutninger som er rapporteringspliktige kan sendes til Brønnøysundregistrene umiddelbart etter at protokollen er signert

Automatisk arkivering

Automatisk arkivering

Integrasjon med arkivet slik at dokumenter lagres automatisk

Noen av våre kunder

Porteføljen din er allerede klar

Logg inn med BankID, så finner vi alle selskaper du har rettigheter på vegne av.
Du kan også enkelt å be om tilgang til andre selskaper du administrerer, for eksempel arbeidsgiveren din.

Få en personlig demo

Velg en tid som passer for deg, så møtes vi digitalt.

Smart start

Når du åpner et selskap for første gang hentes automatisk aksje- og selskapsinformasjon slik at du slipper å legge dette inn manuelt 🚀.

Vi er her for å hjelpe deg

Kontakt oss på +47 95218403
eller send epost til info@dcompany.no